juli 07, 2011

jag har ett hjärtfel

Jag har nu varit hos läkaren och fått reda på att mina hjärtklappningar inte direkt beror på graviditeten. Nej, jag har tydligen ett hjärtfel. Det är en defekt som jag alltid haft men det är troligtvis graviditeten som "triggat" igång det hela. Detta chockade mig ganska mycket om jag ska vara ärlig. Man går ju till doktorn för att få bekräftat att allt ser bra ut, men idag var det inte så.

Det jag har kallas WPW-Syndrom. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara vad som är fel, men det sitter en "ledning/öppning" mellan hjärtats förmak och kamrar som släpper igenom blodet och skickar ut det vidare till lungorna och så tillbaka till hjärtat igen. Jag råkar ha två sådana "ledningar", den vanliga som alla har i mitten men även en extra på vänster sida. Detta gör att blodet ibland struntar i att passera lungorna och istället far runt i en cirkel mellan de här två ledningarna och det är då som hjärtat rusar.

Vad gör man då? Doktorn sa att det finns hjärtklappningar där man själv får välja om man vill åtgärda dem, men att det här var den form av hjärtklappning som de inte tycker om, och som kan vara farlig om man ingenting gör. Alltså ska det åtgärdas sen, när jag inte är gravid längre. De kommer då att operera mig i Uppsala. Roligt värre! Just nu går jag på betablockerare (pulssänkande medicin) och det känns inte heller roligt, eftersom de inte bara sänker min puls utan även bebisens i magen. Det är inte riskfritt, men det är tydligen farligare för pyret när jag får hjärtrusningar, så vad gör man?

Ja vad gör man. Det känns skönt att jag fått en riktig diagnos, men jag känner mig fortfarande lite snurrig av beskedet och behöver nog ett litet tag på mig att smälta det. Smälta att jag faktiskt har ett hjärtfel .

3 kommentarer:

  1. Va jobbigt att få ett sånt besked, men samtidigt kanske skönt att få veta och slippa gå ovetandes vad som är felet.
    Det blir nog bra för både dig och plutten i magen ska du se!

    SvaraRadera
  2. Låter som ett lite tufft besked att smälta, men samtidigt så har du ju fått veta vad det är för för fel... :)
    Min svåger har samma hjärtfel, men tror inte att han behöver operation...

    Tänkte förresten på det... hjärtfel är ju ofta ärftliga...
    Kanske borde boka tid hos en hjärtspecialist i Uppsala som kan kolla bebbens hjärta?
    Jag gjorde det för två av mina syskon har haft hjärtfel... Den ena hade blåsljud och den andra en förträngning på aortan.

    Ta hand om dig :)

    SvaraRadera
  3. Det lät verkligen inte roligt. Det är ju bra att dom kan ge dig en diagnos och säga att efter en operation så blir det bra. Att dom har varit med om det förut. Men inte roligt att behöva ha det. Kram

    SvaraRadera